Wat kun je doen tegen snurken?

Snurken kan in veel gezinnen voor problemen zorgen. Het kan zorgen voor irritatie bij de partner van een snurker en uiteindelijk zelfs tot huwelijksproblemen leiden. Als één van de partners snurkt, dan is dit een probleem dat serieus genomen moet worden. De snurker hoeft er zelf namelijk niet altijd last van te hebben, maar de partner vaak des te meer.

Hoe ontstaat het snurken?

Er kunnen verschillende oorzaken van snurken zijn. Het is daarbij belangrijk om de wijze van snurken te achterhalen: snurk je via de mond of via de neus? Bij gesnurk via de mond zullen luchtwegen, het gehemelte en de tong tijdens de slaap ontspannen. Dit zorgt ervoor dat de keelholte en luchtwegen worden vernauwd, waardoor de snurker automatisch door de mond zal ademen. 

De lucht moet dan door een zeer nauwe luchtweg uitgeblazen worden. Dat gaat gepaard met een snurkend geluid vanuit de keel. Iemand die een te nauwe neusholte heeft, zal vaak last hebben van een nasaal gesnurk door de neus.

Wat zijn de oorzaken van het gesnurk?

Het ontstaan van snurken werkt bij veel mensen op dezelfde wijze, maar de oorzaak hiervan kan verschillen. De oorzaak kan medisch worden vastgesteld door een arts. Dit zal meestal gaan via een endoscopisch onderzoek, waarbij de mond en de keel worden onderzocht. 

Er kan ook gekozen worden voor een speciaal slaaponderzoek. Hierbij wordt de patiënt een nacht in een kliniek opgenomen en daarbij wordt de slaapwijze goed in de gaten gehouden. 

De oorzaak kan een slaapstoornis zijn, zoals het geval is bij slaapapneu. Hierdoor wordt de ademhaling tijdens het slapen dusdanig gestremd dat er sprake is van een ademstilstand. Dit kan iedereen wel eens overkomen, maar wanneer je hier meerdere keren per nacht last van hebt, dan kan dit slaapapneu zijn. 

Het kan ook zijn dat de amandelen van de snurker vergroot zijn. Verder zijn er diverse oorzaken die het snurken in de hand kunnen helpen zoals alcohol, tabak, overgewicht of het slapen op de rug.

Meer achtergrondinformatie over snurken en de oorzaken lees je hier: https://www.snurken.net/oorzaken-snurken/

Snurken tegengaan

Wanneer de oorzaak van snurken duidelijk is, kun je het snurken tegengaan. Afhankelijk van de oorzaak, zul je niet altijd zelf snurken kunnen tegengaan. Zo zal in het geval van vergrote amandelen een operatieve ingreep nodig zijn. 

Voor andere oorzaken is het verstandig een gedragsverandering toe te passen. Denk daarbij aan het stoppen met roken, minder of helemaal niet drinken, proberen om gewicht te verliezen of proberen om niet meer op de rug te slapen. 

Voor de één zal dit lastiger door te voeren zijn dan voor een ander, maar het zou je wel van het snurken kunnen afhelpen. In het geval van slaapapneu kan één van de middelen om snurken tegen te gaan, het gebruik van een anti snurk beugel zijn.

Hoe werken snurkbeugels?

Er zijn diverse soorten snurkbeugels te verkrijgen, maar de werking van de meeste snurkbeugels zijn ongeveer hetzelfde. De anti snurk beugel wordt in de mond geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de onderkaak tijdens de slaap niet achteren zakt, maar naar voren wordt gehouden. 

Hierdoor blijven de luchtwegen open, is het gemakkelijker om adem te halen en kan het snurken afnemen. Met snurk beugels kunnen goede resultaten worden geboekt, maar het resultaat zal voor iedere persoon verschillend zijn. Als je onder medische behandeling staat voor snurken, is het verstandig om voor gebruik advies te vragen bij je behandelend arts. Het kan namelijk ook dat de arts een op maat gemaakte anti snurk beugel voorschrijft.